Nyhed, 07. juni 2021

Prisstigninger på byggematerialer må ikke blive en hindring for bæredygtige valg

Debatindlæg af Martin L. Petersen, Næstformand, Træ i Byggeriet. Indlægget blev bragt i Jyllands-Posten den 26. maj 2021 samt andre dagblade.

Massive prisstigninger på en række byggematerialer har fyldt meget i medierne den seneste tid, og vi befinder os også i en helt særlig situation. Den eksplosivt opståede globale byggetrang har skabt en ekstraordinær stor efterspørgsel på bestemte byggematerialer som eksempelvis jern, stål, hvid isolering og træ, hvilket har presset forsyningskæderne ekstraordinært og medført både stigende priser samt faldende tilgængelighed.

Det er i sig selv glædeligt, at der er bud efter træ, der som verdens mest miljøvenlige og fornybare råstof er en meget vigtig brik på vejen mod mere klimavenligt byggeri. Derfor er det også nu vigtigere end nogensinde før, at vi hos foreningen Træ i Byggeriet, som består af 30 toneangivende trævirksomheder, viser flaget og får opfordret til, at de aktuelle udfordringer ikke må stå i vejen for fortsat at træffe det gode og bæredygtige valg, når der de næste mange måneder og år skal renoveres og bygges nyt.

Vi har de seneste år set store, betydningsfulde skridt hos både de private og beslutningstagerne i byggeriet, der aktivt vælger et grønnere og mere bæredygtigt byggeri. Og den positive udvikling skal vi holde fast i – også selvom der lige nu er en aktuel ubalance mellem udbud og efterspørgsel, også for træet, hvor man har svært ved at følge med i forhold til opskæringen af det. Ikke alene er træ nemlig blandt de allermest langsigtede løsninger, der virkelig kan bidrage til indfrielsen af den nationale målsætning om at reducere drivhusgasudledninger med 70 procent inden 2030, så er det også et byggemateriale, vi ikke kommer til at løbe tør for.

Ifølge rapporten State of Europe’s Forests 2020 er Europas skovarealer vokset med intet mindre end ni procent i løbet af de seneste 30 år – og blot trefjerdedele af tilvæksten bliver lige nu høstet. Træ er i sandhed en fornybar ressource, for når der fældes et træ, plantes der et nyt. Og den gave skal vi tage imod.

De store prisstigninger har rystet markedet, fordi de er kommet på én gang, men der er ikke grund til at gå i panik. Det er en naturlig konsekvens af den pludselige og massive efterspørgsel fra blandt andet Kina og Nordamerika, hvor udbuddet ikke har kunnet følge med. For nogle betyder det, at projekter bliver udskudt, og det kan i sidste ende være en sund udvikling for markedet, fordi udbud og efterspørgsel på den måde kan nå at tilpasse sig hinanden.

Og indtil da må vi sammen være tålmodige og ikke mindst fastholde fokus på byggebranchens positive udvikling og fortsætte med at tage de miljørigtige, langsigtede valg.

Fakta:
Der er store reduktioner i CO2-udledning at hente, hvis der bygges endnu mere i træ. En uvildig rapport fra Rambøll viser, at hvis nybyggede boliger primært er træbaserede, kan vi opnå en gennemsnitlig årlig besparelse på 14,5 procent af den samlede CO2-reduktion, som Danmark skal opnå for at leve op til målsætningen om 70 procent reduktion i 2030.