Træ som byggemateriale

Byggeriet er en af de største klimasyndere, og det skyldes blandt andet det negative aftryk, som en lang række byggematerialer sætter. Her er træ et nærliggende svar på udfordringen, da det er verdens mest klima­ og miljøvenlige råstof, som har en lang række fordele.

Træets bæredygtige egenskaber

Der er mange bæredygtige fordele ved at anvende træ i byggeriet – endda gennem hele træets levetid. Derfor er det også vigtigt at sætte større fokus på at gøre træ til et naturligt valg af byggemateriale i dansk byggeri.

Træ er nemlig en fornyelig ressource, der optager CO2 fra atmosfæren under sin vækst. Det vil fortsat lagre CO2 gennem hele sin levetid, når det anvendes i byggeri. Ved bortskaffelse kan træ nyttiggøres til energiproduktion eller indgå som en naturlig del af naturens økosystem.

Det lave energiforbrug ved fremstilling af træ og træbaserede løsninger er dog dét, som for alvor adskiller træmaterialet fra andre byggematerialer.

Træ er desuden æstetisk bæredygtigt. Det flotte og levende materiale har mange arkitektoniske muligheder, som har sin berettigelse i både moderne og historisk byggeri. Holdbarheden er lang, og det efterfølgende genbrugspotentiale i andre trækonstruktioner er stort – selv efter mange årtier.

 

Læs mere om de enorme miljøbesparelser ved træbyggeri i Rambølls nye, uvildige rapport. Du kan også læse et resume af rapporten her.

 

Træets anvendelsesmuligheder

Træ er et autentisk og designægte byggemateriale, som er fleksibelt at arbejde med. Denne kombination gør det bredt anvendeligt.

De byggemæssige begrænsninger for træ i byggeriet er ganske få. Materialet kan erstatte mere konventionelle byggematerialer i alt fra opførelsen af almindelige huse og højhuse til elementer og bærende konstruktioner. Træløsninger til vinduer, facadebeklædning, isolering og spær har til gengæld vundet indpas i dansk byggeri for mange år tilbage, og det naturlige og indbydende materiale giver desuden mange arkitektoniske muligheder, som aldrig går af mode.

Foreningens medlemmer afspejler det gode spænd af de mange anvendelsesmuligheder. Derfor består Træ i Byggeriet af nogle af Danmarks største leverandører af træ og træbaserede produkter, herunder element- og modulproducenter, spærproducenter, limtræsfabrikanter, producenter af træhuse, træbeklædninger og isoleringsproducenter, mens også træhandler, savværker og træpladeproducenter er repræsenteret.

1

Under væksten optager træ CO2 fra atmosfæren. Faktisk udgør verdens skove et stort CO2­lager, og alene de europæiske skove binder 150­200 milliarder ton CO2

2

Fremstilling af træprodukter giver et langt lavere CO2­udslip sammenlignet med andre materialer

3

Når vi bruger træ i byggeriet, lagrer vi CO2 i hele produktets levetid. Alene Europas samlede lager af træprodukter binder cirka 220 millioner ton CO2

4

Træ er en naturlig og fornyelig ressource
Træ er byggebranchens svar på klimaudfordringerne, og derfor bør anvendelsen af træ i dansk byggeri mere end fordobles inden 2030.

 

1 kubikmeter træ kan gøre en verden til forskel

 

1 kubikmeter træ, som erstatter et andet byggemateriale, reducerer i gennemsnit CO2­udslippet med 1,1 ton.

 

1 kubikmeter træ optager 1 ton CO2, som i hele byggeriets levetid fjerner det fra atmosfæren.

Nyheder fra
træ i byggeriet

Få de seneste nyheder fra træindustrien og byggebranchen her. Vi holder dig opdateret på den bæredygtige udvikling inden for byggeriet, træ som byggemateriale, nyheder fra vores medlemsvirksomheder og meget mere.

Nyhed, 26. juni 2024

Debatindlæg: Nye klimakrav til byggeriet

De politiske ambitioner om en bæredygtig omstilling af byggebranchen vokser. Det ser vi nu igen, da regeringen netop har præsenteret en aftale om nye klimakrav til byggeriet. En aftale, som vi i foreningen Træ i Byggeriet i den grad hilser velkommen og ser som et vigtigt skridt i den rigtige retning, men der er også plads til at drømme endnu større.

Nyhed, 23. maj 2024

MiniCO2 Etagehus TRÆ vinder Årets Lavemissions Træbyggeri 2023

MiniCO2 Etagehus TRÆ i Fredericia er kåret som Årets Lavemissions Træbyggeri 2023. Det femetagers boligbyggeri løb med prisen blandt andet på grund af dets vigtige bidrag med ny viden om brand- og lydforhold i etagehuse i træ, som kan være med til at bane vejen mod implementering af præaccepterede løsninger på området.

Nyhed, 22. maj 2024

Ny rapport: Øget anvendelse af træ i byggeriet kan bidrage til både væsentlige CO2-reduktioner og til økonomiske besparelser

Der kan både være klimamæssige og økonomiske gevinster at hente ved at bygge i træ, viser et nyt studie foretaget af Rambøll. Faktisk kan der afhængig af byggeriets type spares mellem 12 og 39 procent, mens man i de fleste tilfælde også kan spare på budgettet. Det kalder på styrket prioritering af træ i byggeriet, lyder det fra træindustrien.

Nyhed, 02. april 2024

Finalisterne til Årets Lavemissions Træbyggeri 2023 er nu fundet

Foreningen Træ i Byggeriet har nu fundet de tre finalister til prisen Årets Lavemissions Træbyggeri 2023. De tre byggerier er med deres høje ambitionsniveau for bæredygtige tiltag og et CO2-aftryk i lavemissionsklassen samt spændende design en inspiration for resten af byggebranchen.